Een alternatief voor Bitcoin

Geschatte leestijd: 3 minuten

Een alternatief voor Bitcoin

Is e-Gulden een alternatief voor Bitcoin?” zo wordt nog wel eens gevraagd. Dat kun je vanuit een technisch oogpunt bekijken. Maar ook vanuit het oogpunt van iemand die wil investeren in Bitcoin. En dat zijn twee totaal verschillende invalshoeken die tot heel andere conclusies kunnen leiden zoals we zullen zien

Het technische aspect

We zien op deze site e-Gulden niet als een vervanger van Bitcoin. Trouwens, de problemen van Bitcoin zouden de problemen van e-Gulden worden. Daarvoor lijken e-Gulden en Bitcoin gewoon veel te veel op elkaar.

Het voordeel van de countrycoin

Maar e-Gulden zou wel eens heel goed de Nederlandse tak van Bitcoin kunnen worden. Als elk land een countrycoin zou hebben, dan konden de lokale transacties gewoon binnen het eigen land blijven. Als elk land dat deed, dat werd Bitcoin ontlast en zouden de problemen een stuk kleiner zijn.

Samenvattend antwoord op de vraag uit de techniek

e-Gulden is lokaal zeker een alternatief voor Bitcoin. Maar dan niet om Bitcoin te vervangen maar om deze te ontlasten.

Het investeerdersaspect.

Hebt u al eens voor 50 euro aan Bitcoin gekocht? Hoeveel kreeg u er? Volgens de calculator 0,00566015. Oei, dat is niet veel. Pas bij het derde cijfer achter de komma ziet u iets verschijnen.

een alternatief voor bitcoin, de calculator

Dat maakt Bitcoin psychologisch gezien nu behoorlijk duur! Kijken we hoeveel e-Gulden we zouden ontvangen dan zien we daar een bedrag van 175.

Kijk. Dat klinkt al een stuk prettiger, nietwaar?

Het sparen van e-Guldens is dan ook een stuk dankbaarder werk dan het sparen van Bitcoin. Uiteindelijk is het allemaal nog steeds 50 euro. We moeten onszelf nu ook weer niet rijk gaan rekenen. Maar wat hier heel sterk werkt is de zogenaamde geldillusie. We lijken met 175 EFL meer te hebben dan met 50 Euro. Om van 0,00566015 maar te zwijgen.

Psychologisch effect

Maar nu wilt u bijvoorbeeld uw schoonmoeder een tientje cadeau doen.  Dan kunt u haar natuurlijk blij gaan maken met 0,00113201 Bitcoin. Of ze u daardoor veel positiever tegen u aan gaat kijken? Ja, misschien wel.  Maar u kunt ook 35 e-Gulden  uitdelen. Dat klinkt toch een stuk vriendelijker naar haar toe, nietwaar?  De geldillusie helpt u verder bij het opbouwen van een prettige verhouding.

De toepassingsmogelijkheden van e-Gulden en Bitcoin zijn vrijwel hetzelfde. Je kunt EFL op elk gewenst moment inwisselen in Bitcoin. Dus waarom kiest u niet voor het veel vriendelijker bedrag van e-Gulden? En dan is e-Gulden ook qua investeren een alternatief voor Bitcoin.

En er is nog een reden. e-Gulden wordt op beurzen zoals Bittrex uitgedrukt in Bitcoin. Stijging en daling van zowel e-Gulden als Bitcoin komen dan terug in de prijs. De samenhang zien we in onderstaande tabel.

een alternatief voor Bitcoin

e-Gulden is bij 3 van de 4 combinaties beter

Er zijn zoals u ziet vier combinaties van stijgen en dalen. Alleen bij daling van beide munten is een belegging in e-Gulden minder aantrekkelijk. Dat is dus een kans van 1 op 4. Niet slecht qua kansverdeling, nietwaar. Dat pleit duidelijk voor e-Gulden als een alternatief voor Bitcoin.

Bitcoin en altcoin zijn communicerende vaten

Maar in de praktijk zien we vaak dat Bitcoin en Altcoins als e-Gulden elkaar in evenwicht houden. Het zijn een soort communicerende vaten. Geld stroomt constant heen en weer. Dat beide dalen komt in de praktijk dan ook minder vaak voor dan je gevoelsmatig zou verwachten.

Ja, e-Gulden is een alternatief voor Bitcoin

En dan is e-Gulden dus op alle fronten een alternatief voor Bitcoin. Een aantrekkelijk alternatief naar mijn mening. Maar dat is en blijft natuurlijk een mening en is zeker geen koopadvies.

Conclusie

Ondanks de voordelen van e-Gulden ten opzichte van Bitcoin zou ondergetekende op dit moment e-Gulden niet voor lange termijn beleggingen in overweging nemen.

De redenen staan onder dit punt over de toekomst van e-Gulden als geld en dit punt over e-Gulden als belegging uitgewerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *