Over de prijs van waarde en de waarde van de koers van EFL

Geschatte leestijd: 3 minuten

De herbouwwaarde van een bakstenenstapel

Hebt u wel eens een nieuwbouwwoning laten bouwen? Dat is heel boeiend. Je ziet dan dat je bijvoorbeeld voor 60.000 euro aan bouwmateriaal kwijt bent en 100.000 aan arbeidsloon.

Die twee componenten (plus de grondprijs) bepalen dus de eigenlijke waarde van de woning. Een jaar later kunt u er al €30.000 meer voor krijgen en met een beetje geluk twee jaar later een ton meer. Toch zijn de bouwkosten nauwelijks veranderd in die tijd.

waarde is de herbouwwaarde

Als het pand affikt krijgen we niet voor niets de vele malen lagere herbouwwaarde terug van de verzekering. Ze betalen zeker niet de actuele verkoopwaarde! Maar er is dus iets dat het huis een hogere prijs heeft gegeven. Intrigerend wat dat dan kan zijn. Waarom gaat men steeds meer voor die stapel stenen betalen?

Intrinsieke waarde

In de aandelenwereld kunnen we de waarde van een aandeel vrij precies berekenen. Neem alle bezittingen van het betreffende bedrijf, trek er alle verplichtingen zoals schulden vanaf en deel het bedrag dat je dan krijgt door het aantal uitgegeven aandelen. Simpel, nietwaar? Het mag duidelijk zijn dat deze zogenaamde intrinsieke waarde in de tijd slechts weinig verandert. Met de hieperactiviteit van de beurskoersen lijkt het al helemaal niets te maken te hebben.

Sterker nog, beurskoers gaan rustig omhoog als de intrinsieke waarde van een bedrijf daalt en omgekeerd.

Warren Buffet

Sommige beleggers kijken dan ook niet naar beurskoersen. Warren Buffet die bekend staat als één der beste beleggers ooit is hier een heel goed voorbeeld van. Warren Buffet kijkt naar bedrijven. Niet naar de koersen van hun aandelen. En dat lijkt spectaculair goed te werken.

De waarde van Bitcoin

Kijken we naar een cryptomunt als e-Gulden en Bitcoin dan heeft die een bepaalde waarde. Die wordt vooral bepaald door de kosten van de hoeveelheid werk die er in gestoken is. Waarbij natuurlijk de elektriciteitskosten een belangrijke rol spelen. Andere factoren zijn de schaarste, de afname van de blockvergoeding en dergelijke.

Een slimme boekhouder of accountant zou hier een waarde uit kunnen berekenen. Gevoelsmatig zullen we bij de waarde van een cryptomunt te maken hebben met een regelmatige, niet al te spectaculaire stijging.

Koerssprongen

En dan hebben we te maken met de beurskoers van de munt. Net als bij het woonhuis of het aandeel bepaalt de waarde nauwelijks tot niet de beurskoers. Een Bitcoin kan binnen een jaar van $1000 naar $20000 gaan en weer terug naar $7000. Dat heeft niets met de echte waarde van de Bitcoin te maken want die zal in dat jaar beslist geen factor 20 gestegen zijn.

Financial behavior

Nee, hier spreelt wat in de wereld van de “Financial behavior” ofwel de beleggerspsychologie het “Greater fool” effect wordt genoemd. Volgens psychologen is meer de 95% van de mensen gevoelig voor het “greater fool” effect. Dat wil zeggen dat je iets koopt in de verwachting dat iemand anders (de greater fool) het in de toekomst voor meer geld van je terug gaat kopen

Het “Greater fool” effect

Het “Greater fool” effect bepaalt de koopdrift van mensen, vooral in tijden van sterke stijging. Er ontstaat een mengeling van pure hebzucht en angst om de boot te missen die het rationele denken van veel mensen volledig zal verstoren.

Kortom, de koersen van financiële waarden zoals huizenprijzen, aandelenprijzen en koersen van cryptomunten hebben niets van doen met de werkelijke waarde maar puur “wat de gek er voor geeft”. Zoals de bekende uitdrukking luidt.

Natuurlijk is er een zeepbel

En als we dat onderscheid maken kunnen we ook die discussie over die zeepbellen de kop indrukken. Natuurlijk vormen de beurskoersen een bubbel. Net als dat bij alle zaken met een beurskoers of verkoopkoers (huizen) het geval is. Als mensen gek gaan doen, gaan gokken, hun verstand in gaan leveren en achter de “greater fool” aan gaan rennen krijg je gegarandeerd een bubbel.

Natuurlijk is er geen sprake van een zeepbel

Kijken we echter naar de waardeontwikkeling en de toekomstige mogelijkheden van cryptomunten als Bitcoin en e-Gulden, dan is e helemaal geen sprake van een bubbel maar van een normale ontwikkeling. Het is jammer dat daar geen goede cijfers van zijn.

Een uitdaging voor de e-Gulden specialisten

Die waarde en de ontwikkeling ervan zouden een veel beter beleggingsadvies opleveren dan het nerveuze gespring op Bittrex. Misschien nog eens een interessante uitdaging voor de specialisten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *