Wat is geld

Geschatte leestijd: 3 minuten

Wat is geld?

ook papiergeld voldoet aan wat is geldWat is geld is  wel een hele rare vraag, nietwaar?

Wie vraagt zich nu af wat geld is. Nu, pak eens een papiertje. Is dat geld? “Nee, natuurlijk niet” zult u zeggen. Pak nu een biljet van 50 euro. Is dat geld? “Uiteraard, zult u zeggen”. Maar waar zit nu het verschil? Niet in de waarde van het papiertjes, die is vrijwel nihil. Vroeger bij gouden munten lag dat anders.

Die hadden de waarde van de hoeveelheid goud die er in zat. Die goudswaarde werd de intrinsieke waarde genoemd. Maar de intrinsieke waarde van het velletje papier is nul. Dat zal iedereen duidelijk zijn.

Waarom is iets geld?

ook muntgeld is geldDe enige reden dat we dit geld noemen is omdat we geaccepteerd hebben dat we hier inderdaad met geld te maken hebben.

De euro is ons geld hier in Europa.

De dollar is het geld van de Amerikanen.

Want dat hebben we nu eenmaal met elkaar zo afgesproken.

Geld is een afspraak

Geld is dus eigenlijk een afspraak. We weten dat we zaken met geld kunnen kopen door het te overhandigen. Of door het via de computer over te schrijven naar een ander. Dan wordt het begrip geld nog vager. Want dan zien we alleen maar getallen die ons tegoed bij een bank aangeven.

We weten ook dat we het ontvangen als we iets verkopen. Maar ook voor het verrichten van een dienst krijgen we geld. Bijvoorbeeld bij het werken voor een baas.

Nieuw geld is simpel te maken

Eigenlijk kan dus alles geld zijn, als we maar met z’n allen afspreken en accepteren dat het geld is. Dus stel dat  iemand een nieuw soort geld bedenkt . Geld dat voordelen heeft ten opzichte van  dat wat al in gebruik is .

En iedereen stapt op hetzelfde moment over. Dan is er sprake van nieuw geld. Als we het maar accepteren. Dat is eigenlijk alles.

Acceptatie is cruciaal voor geld

Deze website gaat over supergeld cq cryptogeld. We zullen het nog genoeg tegenkomen. Maar wat bij het zoeken van het antwoord op die vraag “wat is geld” steeds terugkomt is die acceptatie. Wij kunnen een bepaalde vorm van digitaal geld “supergeld” vinden. Maar als niemand anders dat doet is er geen sprake van supergeld. Niet eens van geld.

Dan is er hooguit sprake van een zinloos concept. Zonde van de moeite en de inspanning die er in gestoken is. Geld, dus ook supergeld als e-Gulden, staat of valt met acceptatie.  Acceptatie en nog eens acceptatie.

wat is geld wordt hiermee wel beantwoord

Acceptatie is het doel

Acceptatie  is hetgeen waar een munt naar moet streven. Het doel is  om ooit als geld geaccepteerd te worden. Zeg maar als betaalmiddel. Wat heb je aan geld waar je niet mee betalen kunt? Ook in de toekomst niet? Niet veel, nietwaar?

Zo niet, dan is er hooguit een mooie technische prestatie geleverd door een stel ontwikkelaars. Maar verder is het zonde van de moeite. De vraag “Wat is geld” is dan snel beantwoord. Dit is het in elk geval niet