Naamsbekendheid van e-Gulden

Geschatte leestijd: 2 minuten

Naamsbekendheid van e-gulden

Een belangrijke factor als we het hebben over de toekomst is de naamsbekendheid van e-Gulden (ook wel EFL genoemd naar de officiële codering) . En dat is zeker niet het minste probleem dat opgelost moet worden. Zonder goede naamsbekendheid van e-gulden geen acceptatie . En zonder acceptatie geen mogelijkheden voor gebruik als betaalmiddel. Zonder gebruik als betaalmiddel heeft het ook niet veel zin om er een voorraad van op te bouwen waar je maar weinig mee kunt. Slecht voor de prijsvorming dus en voor de toekomst als munt.

Van Guldencoin naar Gulden.com

Door het veranderen van de naam van Guldencoin naar Gulden.com is een grote verwarring ontstaan. En wel naar beide partijen toe. Ook e-Gulden wordt met grote regelmaat benaderd door bezitters van Guldencoin met vragen over hun wallet en met andere problemen.  Bezitters van Gulden hebben duidelijk ook moeite met de naamsverandering. Een groot aantal heeft het namelijk in hun emails nog steeds over Guldencoin.

Media houdt munten niet uit elkaar

Het is eerder al gebleken dat de media de twee op technische details na, identieke munten niet uit elkaar kunnen houden.  Wel is het de vraag of ze daar al moeite voor doen.  Je kunt je afvragen of ze begrijpen dat er sprake is van twee munten in Nederland.

Zolang zowel e-Gulden(ook wel EFL naar de officiële codering) als Gulden (NLG)  zich op dezelfde groep richten met een naam en een product die voor de leek niet uit elkaar te houden zijn, zal dit probleem blijven bij beide partijen.

Het zal Gulden evenzeer voor de voeten gaan lopen als dat het e-Gulden nu al doet.

Naamsverandering nodig?

In feite is de enige afdoende oplossing een verandering van de naam van één van de partijen. De kans is groot dat dit ooit wel eens aan de rechter voorgelegd gaat worden. Het is echter maar de vraag is of dit lukt. “Gulden”  is eigenlijk niets. En daardoor is de naam moeilijk te registreren.

Gulden is oud-Nederlands voor “Gouden Munt”. Daarbij heeft niet Gulden.com of e-Gulden de oudste rechten maar de Nederlandse staat.

Naamsbekendheid van e-Gulden | briefje van 50
De enige echte gulden uit vroeger tijd.

Dat betekent dat geen van beide partijen de ander tot een naamswijziging kan dwingen. Alleen de overheid kan Gulden verbieden, temeer daar de originele munt nog tot 2032 gewoon bestaat.

Wellicht komt de de Euro ooit in serieuze problemen komen zodat Nederland naar de Gulden terug moet.  Dan zal in elk geval Gulden.com een andere naam moeten nemen. Of e-Gulden dan onderscheidend genoeg is, in ook nog maar de vraag. Dat zal waarschijnlijk eveneens een uitspraak van een rechter vragen.

De beste oplossing

Het zou voor alle partijen de beste oplossing zijn als één van beide partijen de naam losliet. Deze zou vervangen moeten worden door een meer aansprekende naam. Hier liggen grote kansen voor beide munten maar de kans dat het gaat gebeuren lijkt vooralsnog gering.

Het handhaven van de situatie is waarschijnlijk. Maar dat zal een succesvolle introductie in Nederland voor beide munten moeilijker maken dan nodig is.