e-Gulden portemonnees

Geschatte leestijd: 3 minuten

e-Gulden portemonnees

QT-wallet

De eerste vier jaar hadden de gebruikers van e-gulden portemonnees niet veel te klagen. Allereerst is er de QT-wallet, die we ook onder namen als Christiaan Huijgens portemonnee en “Node” tegenkomen. Het betreft in alle gevallen dezelfde software die is afgeleid van de Litecoin software.

qtwallet e-Gulden voor e-Gulden portemonnees
qt-wallet

e-Gulden wallet komt overeen met Bitcoin

De stichting e-Gulden foundation volgt voor de e-Gulden namelijk de ontwikkelingen in de wallet van Litecoin. En daarmee automatisch ook die van Bitcoin. Er nauwelijks tot geen verschil te zien tussen e-Gulden portemonnees en die van Bitcoin. Nu is het niet zo dat elke ontwikkeling direct slaafs overgenomen wordt.

Meestal volgt e-Gulden na enige tijd als er ervaring met de nieuwe ontwikkelingen is opgedaan. Ook zijn dan de ergste kinderziektes er wel uit.

Operating systems voor de wallet

Een e-Gulden portemonnee werkt in de Windows omgeving vanaf Windows Vista en hoger. Windows XT wordt niet meer ondersteund, ook niet door Bitcoin. Er is eveneens een versie voor de apple en de UNIX omgeving.

Een Android versie is er wel maar dit is een product van een derde partij. Gebruik is dan ook voor de verantwoordelijkheid van de bezitter zelf. e-Gulden bezitters die toch een android portemonnee willen vervallen aan coinomi of vergelijkbaar.

Qt-wallet als node

Alleen de QT-wallet draait als een zogenaamde node in het netwerk. Wat betekent dat deze deel uitmaakt van het e-Gulden netwerk. En dus ook taken in dat netwerk uitvoert. Zonder nodes zou het e-Gulden netwerk niet bestaan. Vanuit de stichting e-Gulden Foundation wordt het gebruik van nodes dan ook gestimuleerd en gepropageerd. Middels speciale campagnes worden bezitters van nodes beloond voor hun moeite. Op de website van de stichting vindt u meer gegevens over deze wisselende campagnes.

Hosted wallet

De QT-wallet wordt nog wel eens als moeilijk ervaren. Daarom is in de zomer van 2015 een nieuwe wallet ontwikkeld die in een gebruikelijke internetbrowser kan werken. En daarmee overal werkt waar die beschikbaar is. In de praktijk is dat eigenlijk overal.

 eflnl wallet / hosted wallet voor e-Gulden portemonnees
eflnl wallet / hosted wallet

EFL.NL

Deze hosted wallet gaat ook door het leven als de EFL.NL wallet. Deze e-Gulden portemonnees wordt namelijk opgestart door naar de website www.efl.nl te gaan.

De wallet haalt dan zelf de benodigde data van de computer. Functies voor betalen en ontvangen van geld zijn standaard aanwezig. Betalingen kunnen door een omreken-mechanisme gedaan worden in e-Gulden, Bitcoin en Euro, hoewel er uitsluitend e-Gulden wordt overgemaakt.

Enigszins storend zijn de functies voor specialisten en het algemene informatiescherm (de twee meest rechtse tabs) die wat overdreven overkomen. Weglaten van deze overbodigheden zou overwogen moeten worden. Het zou de EFL.NL wallet waarschijnlijk nog populairder maken dan hij nu al is. Al met al is het een mooi stukje techniek. e-Gulden mag er trots op zijn.

Coinomi

Sommige e-Gulden bezitters geven de voorkeur aan e-Gulden portemonnees die meerdere munten ondersteunen. Die vervallen aan een app voor de smartphone met de naam coinomi. Deze app is volledig onafhankelijk van e-Gulden ontworpen. De layout, terminologie en look-and-feel zijn dan ook behoorlijk afwijkend van de rest.

Een coinomi app is de downloaden uit de playstore. U hebt er in elk geval een app voor de mobiel voor. Overigens kunt u ook de EFL.NL gebruiken. Desnoods zet u deze onder een sneltoets waardoor het verschil met een “echte” app nauwelijks merkbaar is.

Toekomst

Het denken over wallets en hun betaalmogelijkheden is nog lang niet uitgekristalliseerd. Er zijn waarschijnlijk ook nog wel ontwikkelingen voor de e-Gulden portemonnees te verwachten.

eflap portefeuille is een prototype voor e-Gulden portemonnees

Zo is er ervaring opgedaan met het prototype van de zogenaamde eflap-portefeuille van het inmiddels gestopte eFiliaaL project. eFlap was een mengeling van meerdere munten die zorgde voor extra  stabiliteit.

En meerdere munten zorgden voor meer kapitalisatie. Innoverend aan deze wallet was dat alle bedragen in euro werden uitgedrukt wat de acceptatie een stuk vereenvoudigde.